vecka 32 och sjukskrivning.
Barnets utveckling
Fostret väger cirka 1,8 kilogram och är runt 44 cm långt. Hos vissa kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt, för andra dröjer det längre. Några få foster fortsätter att ligga med stjärten nedåt ända till förlossningen. Det är vanligare hos förstföderskor att barnet lägger sig med huvudet nedåt tidigt.
Fostret börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervattnet och sparkarna blir mer som knuffar.
I gravidkroppen
Magen tar mycket plats och lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt. Det är vanligt att drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Det kan bero på flera saker som hormoner, stillasittande eller att livmodern trycker på tarmarna. En annan orsak till trög mage kan vara järntabletter som många tar under sin graviditet. Att dricka mycket, äta fibrer och röra på sig kan hjälpa magen.
Även gravida får vanliga infektioner som förkylning och feber. Eftersom graviditeten innebär en ökad belastning på kroppen kan exempelvis en förkylning bli besvärligare än vanligt. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt.
Vid kraftig huvudvärk som inte ger med sig, ögonflimmer, ont i övre delen av magen samt svullnad är det viktigt att kontakta barnmorskan eller förlossningen för kontroll av blodtrycket. En del kan nämligen få havendeskapsförgiftning som kan ge dessa symtom.
Kroppen börjar förbereda sig för förlossning, ibland med lättare förvärkar som mensvärk ungefär. För en del gravida kommer det lite mjölk ur brösten.
